Wai Khru Ram Muay

‘Wai’ is het symbool van de groet, respect , dank en verontschuldiging. Er zijn drie verschillende niveaus van de Wai die dagelijks gebruikt worden in Thailand. Eén die je misschien bekend voorkomt is de Muay Thai Ram Muay, Wai Khru.

(screenshot YouTube)

De groetende handen
Ga op je knieën zitten en houd je handen in gebedshouding voor het gezicht, waarbij de duimen de kin aanraken. Deze houding is voor vrienden of voor mensen van dezelfde sociale status. Voor je ouders, grootouders en leraar en je Khru, houd je je handen iets hoger en raken je duimen de onderkant van je neus. Voor de koninklijke familie of en monnik houd je je handen tegen je voorhoofd en je duimen tussen je wenkbrauwen.

De zitpositie
Zowel mannen en vrouwen mogen op hun knieën zitten met de tenen naar achteren. Alleen de mannen mogen de tenen naar beneden doen.

De buigende groet
Tijdens het groeten komt eerst de linkerhand plat op de grond, dan de rechterhand. De duimen en wijsvingers van beide handen raken elkaar en het voorhoofd raakt de bovenkant van de handen. Ellebogen zijn ter hoogte van de knieën.