Voetwerk

Voor zowel Muaythai als kickboksen geldt onderstaand filmpje met voetwerk.
Belangrijk is dat je eerst je voetwerk goed beheerst alvorens je bijvoorbeeld gaat schaduwboksen.

Stand van de voeten
Standaard staan we linksvoor. De voeten staan op schouderbreedte waarbij de achterste voet ongeveer 1 tot 2 voeten naar achteren is.

Deze basispositie proberen we te houden bij het wegdraaien, vandaar de witte lijnen op de grond. Die markeren de positie zodat de basisstand gegarandeerd blijft en we stevig staan. Of je voorvoet nu recht naar voren wijst of op 1 uur staat, dat is voor een ieder verschillend. De achterste voet staat iets meer weggedraaid dan de voorste voet, zo tussen 2 en 3 uur.

Wegdraaien
Draaien we naar links van de tegenstander, verplaatsen we eerst het voorste been en strekken het achterste been bij. Draaien we naar rechts en staan we linksvoor, stappen we eerst met het achterste been weg en trekken het voorste been bij.

In het eerste gedeelte van het filmpje blijven we linksvoor staan als we naar links van onze tegenstander weg draaien en naar rechts wegdraaien.

In het tweede gedeelte van de film, wissel ik mijn been op het moment dat ik naar de rechterkant van mijn tegenstander draai. Dat kan een draai zijn met een hoek of een elleboog, gevolgd door een trap of een knie van het achterste been. In het geval van het filmpje is het dan met het linkerbeen, want ik sta rechtsvoor.