Schaduwboksen, de basis

Schaduwboksen is voor zowel kickboksen als muaythai een must. Zorg ervoor dat je goed bent opgewarmd, gerekt en gestrekt alvorens te beginnen. Schaduwboksen zorgt er niet alleen voor dat je lichaam werkt, maar zorgt er vooral voor dat je hersens maximaal gaan functioneren. Dit zou dus aan het begin van iedere les verplicht moeten worden gedaan. Even drie minuutjes focussen.

Bij schaduwboksen ben je eigenlijk met drie zaken bezig:

  1. ervoor te zorgen dat je niet hoeft na te denken over de stand van je voeten
  2. je beeld je in dat je tegenover een tegenstander staat
  3. je probeert je technieken te combineren, zowel als aanval en als verdediging en zorgt dat je in balans bent en blijft

Nu is het voor veel beginnende recreanten of aankomende wedstrijdvechters  niet vanzelfsprekend dat ze schaduwboksen beheersen en is vaak de vraag: hoe te beginnen? Antwoord daarop is: bij de basis, en dat is de plaatsing van je voeten. Daarvoor heb ik dit filmpje gemaakt met tekst en uitleg.

Je gaat naar voren, je gaat naar achteren, je gaat naar links, je gaat naar rechts of je draait links weg of je draait rechts weg. Daar komt het voetenwerk samengevat wel op neer. Belangrijk is dat je steeds met de juiste voet eerst beweegt.

  • naar voren bij linksvoor: linker voet eerst
  • naar achter bij linksvoor: rechtervoet eerst
  • naar links wegstappen: linker voet eerste
  • naar rechts wegstappen, rechter voet eerst
  • naar links wegdraaien 45 of 90 graden bij linksvoor: stap linkerbeen, rechterbeen naar achteren in kwart cirkel wegtrekken
  • naar rechts wegdraaien 45 of 90 graden bij linksvoor: stap rechterbeen en linkerbeen bijtrekken tot je weer linksvoor staat.

Het makkelijkste is als je of voor een spiegel kunt schaduwboksen, zodat je af en toe je houding kunt corrigeren. Heb je die mogelijkheid niet, kun je het voor een raam doen, zodat je jezelf ziet of je vraagt iemand om je schaduwboks workout op te nemen met je mobile. Kun je achteraf kijken wat goed ging en wat eventueel beter kan.

Er zijn natuurlijk ontelbare combinaties mogelijk. Ik heb getracht in het filmpje slecht wat basisstoten, trappen en knieën in mee te nemen om het eenvoudig te houden. Belangrijk is dat je ritme krijgt en je zult zien dat het steeds makkelijker wordt om te visualiseren, te combineren, te verdedigen en over te nemen en/of door te combineren. Voor muaythai geldt dat waar je normaal een hoek gebruikt, je ook een elleboog kan gebruiken.

Voor de opbouw van het schaduwboksen, kijk eens naar het volgende filmpje: