Muaythai technieken

Voor je begint geldt altijd dat je eerst goed moet opwarmen, bijvoorbeeld door minstens 3 keer 1 minuut touwtje te springen. Daarna rekken en te strekken en dan pas beginnen te trainen. Om je training te begeleiden, kun je de gratis intervaltrainer van Tabata downloaden in appstore en installeren op je mobiel. Handig voor als je bijvoorbeeld setjes draait op de bokszak. Je kunt de app dan instellen, bijvoorbeeld 1.30 minuut werken en max. 30 seconden rust en dat 3 series. De geluidssignalen op je mobiel vertellen je wanneer je klaar bent en wanneer te beginnen.


Khao Trong (knie recht naar voren)
Bij de knie recht naar voren (speer vorm) is het belangrijk dat de heup voldoende meedoet om enerzijds extra kracht te genereren en anderzijds om afstand te overbruggen.

De knie wordt als een speer naar voren gedrukt. Bij voorkeur in het plexusgebied van de tegenstander.


Sork Phung (elleboog recht naar voren)
Een van de elleboogtechnieken die vaak gebruikt wordt na een verdediging is de Sork Phung.

Als men de aanval blokt en de kans ziet om in te stappen aan de open binnenkant van de tegenstander, bijvoorbeeld na een aanval van een rechte stoot (Mahd Trong) of hoek (Mahd Wiang – Mahd Tawad) , dan kan de punt van de elleboog makkelijk in het gezicht van de tegenstander worden geplaatst.


Teep
De Teep is een van de meest gebruikte trappen van de Muaythai vechter. Vaak wordt deze gebruikt om de tegenstander op afstand te houden.

Belangrijk is de balansverdeling. Zodra de tergstander op je afkomt verplaats je je gewicht iets naar voren zodat je niet jezelf achterover duwt. De voet wordt op de plexus van de tegenstander geplaatst en met veel kracht uitgeduwd.

De Teep kan zowel met het voorste been (Teep Prai) als het achterste been (Teep Sorn) worden gemaakt.

In de video laat ik zien hoe je 5 keer een Teep achter elkaar kunt maken zonder de voet op de grond te plaatsen. De afstand correct inschatten en overbruggen met het standbeen.