Muay Thai

Muay Thai (Thaiboksen) kent zijn oorsprong in Krabi Krabong, een vechtstijl afkomstig uit Siam, dat tegenwoordig Thailand heet. Deze gewapende vechtkunst gaat er vanuit dat wanneer een Krabi-vechter zijn wapens heeft verloren, hij altijd nog acht lichaamsdelen heeft die hij als (dodelijk) wapens in kan zetten tegen zijn belager. Die tak van de Krabi Krabong wordt Muay Boran genoemd. Hiervan is het huidige Muay Thai afgeleid, met de nadruk op ‘afgeleid’, want Muay Boran mag niet als wedstrijdvorm worden toegepast.

Vader van de Muay Thai, Nai Khanom Tom

Vader van de Muay Thai
Op 17 maart viert men in Thailand de Nai Khanom Tom, een traditionele feestdag om Nai Khanom Tom te eren die gezien wordt als de vader van het Muay Thai.

(foto: Pixabay)

Muay Thai is niet alleen maar technieken leren en vechten. Het is ontstaan uit de Thaise traditie, religie en cultuur. Etiquette en symboliek zijn daarbij belangrijke uitingen van respect.

Muay Thai is van oorsprong erg cultureel en het wordt dan ook bijna verwacht dat beoefenaars van deze mooie vechtsport respect hebben voor de voorvaderen, de omgeving en de leraren (Khru). Als je het leslokaal of de gym (geen dojo, dat is Japans) binnenkomt, dan buig  je staand even kort. Dat doe je ook als je het leslokaal verlaat.

screenshot YouTube

De ‘Wai’
Respect voor je Khru en respect voor elkaar. De handpalmen plaats je voor je gezicht en buigt het hoofd terwijl de mannen zeggen ‘sawadee khap’ en de dames ‘sawadee kha’. Het is een Thaise uiting van respect, net zoiets als ‘hallo’ of ‘dank je wel’.

Leerlingen buigen ook voor elkaar, bijvoorbeeld voor aanvang van een sparringspartij of bij het wisselen van trainingspartner. Zij plaatsen de handpalmen voor de borst en buigen voor elkaar.

Wai Khru Ram Muay
De Wai Khru Ram Muay begeleid op de geluiden van de Sarama, de traditionele Thaise muziek.

Traditionele wedstrijden
Tijdens de traditionele wedstrijden wordt gevochten met bloot bovenlijf (WMC) en armringen (Krang Rang en Prajied). De armringen verdrijven boze geesten. De hoofdtooi (Mongkhon Muay) wordt na de Wai Khru verwijderd.

Bij Olympische Muaythai wedstrijden (IFMA) wordt gevochten met een rood of blauw mouwloos shirt en volledige bescherming, zoals hoofd-, scheen- en elleboogbescherming en beneden 18 jaar ook een lichaamspantser. Let op het verschil in schrijfwijze: Muay Thai en Muaythai.