Kickboksmaterialen

Als je na een losse training besluit om je in te schrijven en voor een langere tijd te gaan kickboksen, heb je daar een paar dingen voor nodig naast je sportkledij, namelijk bokshandschoenen, bandage en scheenbeschermers. Wil je op den duur gaan sparren, zijn gebitsbescherming en tok (kruisbescherming) ook noodzakelijk. Alle materialen zijn bij de balie te verkrijgen of te bestellen in jouw maat.

Er is natuurlijk veel hierover te vinden op internet maar je kunt altijd eerst even informeren bij je kickbokstrainer of aan de balie van de sportschool waar je traint.

Wij geven je alvast een paar tips:

Bokshandschoenen:
Het belangrijkste onderdeel van je uitrusting; de bokshandschoenen. De maat van kickbokshandschoenen is gebaseerd op gewicht en de grootte van je handen en wordt weergegeven in ‘Oz’. 1 Oz is gelijk aan 28,349 gram. De maat van een kickbokshandschoen ligt meestal tussen de 4 Oz en 20 Oz. De maten gaan per 2 Oz omhoog.

Maat Handomvang Gewicht
  8 Oz  14-17cm  40-50kg
10 Oz  17-19cm  50-60kg
12 Oz  19-22cm  60-75kg
14 Oz  22-24cm  75-85kg
16 Oz  24-26cm  85-92kg
18 Oz 26cm of meer 92kg of meer
  • Kinderen: vanaf 4 oz tot 8 Oz
  • Jongeren en vrouwen: vanaf 8 Oz tot 12 Oz
  • Volwassene mannen: 14 oz en hoger (zie tabel)

Er wordt onderscheid gemaakt tussen gewone bokshandschoenen en handschoenen om mee op de bokszak te trainen. Bokszakhandschoenen zijn meestal iets lichter, variërend van 8 Oz of 10 Oz voor dames en 12 Oz of 14 Oz voor de heren.

Bokshandschoen in verschillende maten en kleuren zijn al vanaf 25 euro per paar online verkrijgbaar.

Hou bij het passen er rekening mee dat je nog bandages moet dragen. Als je gaat passen, let op de volgende zaken:

  • voldoende bewegingsruimte voor je vingers
  • Als je een vuist maak moet je duim een natuurlijke positie kunnen hebben
Bandage met ons eigen logo (foto: Mike Tomale)

Bandage:
Misschien wel net zo belangrijk zijn je bandages. Bandage heb je niet alleen nodig om het zweet van je handen op te vangen zodat je bokshandschoen minder gaat stinken. Je hebt het ook nodig om je hand en pols te verstevigen. Dit doe je door de bandage op een speciale manier om je hand te doen.

Bandages zijn online verkrijgbaar in diverse afmetingen en verschillende kleuren tussen de 10 en de 15 euro. Voor kinderen is 260 cm voldoende, voor volwassenen de 460 cm.

scheenbeschermers

Scheenbeschermers:
Scheenbeschermers zijn niet alleen om je eigen schenen en wreef te beschermen maar ook die van je partner waarmee je technieken beoefend. Net als de bokshandschoenen komen deze ook in verschillende kleuren, vormen en maten.

Voor jonge kinderen in de leeftijd van 5 tot 8  zijn bijvoorbeeld de kousmodellen het prettigst omdat ze ze zelf kunnen aantrekken en de ouders niet hoeven te helpen. Ze zitten straks om het onderbeen en draaien daardoor amper.

Voor volwassenen en teenagers die 1 keer per week trainen en daarbij weinig schoppen bieden katoenen scheenbeschermers voldoende bescherming. Indien er vaker per week wordt getraind is het aan te raden een voorgevormde scheenbeschermer aan te schaffen. De hardheid van de scheen en wreefbeschermers varieert. Bedenk dus goed hoeveel bescherming jij jezelf gunt. Wil je dat je schenen langzaam harder worden, ga dan voor een dunnere variant. Wil je ten alle tijden beschermd zijn, kies dan voor de zwaardere en hardere scheenbeschermers.

Lichaamslengte Maat Lengte scheenbeen
160 cm  S tot 34 cm
160 -175 cm  M 34 – 38 cm
175 – 185 cm  L 38 – 41 cm
+ 185 cm  XL  vanaf 41 cm

Scheenbeschermers zijn online al te koop vanaf 20 euro per paar.

Gebitsbescherming
Een ‘bitje’ kun je bij veel vechtsportzaken voor een paar euro ophalen. Deze verwarm je in heet water en bijt erin. Als het flexibele plastic dan hard wordt, heeft het de vorm van je mond en biedt het bescherming voor je gebit.

tok voor mannen

Tok
Een tok biedt bescherming aan je kruis. Het kan zomaar zijn dat er per vergissing een voet of knie in het kruis beland. Om dit op te vangen is het handig om een tok aan te schaffen. Ook een tok is voor rond de tien euro verkrijgbaar op internet.

Hoofdbeschermer

Hoofdbeschermer
Ook een hoofdbeschermer biedt de recreatieve kickboksers net even wat meer bescherming en werkt dempend tijdens een sparring sessie.