Kickboks trainigstips: trappen

Voor je begint geldt altijd dat je eerst goed moet opwarmen, bijvoorbeeld door minstens 3 keer 1 minuut touwtje te springen. Daarna rekken en te strekken en dan pas beginnen te trainen. Om je training te begeleiden, kun je de gratis intervaltrainer van Tabata downloaden in appstore en installeren op je mobiel. Handig voor als je bijvoorbeeld setjes draait op de bokszak. Je kunt de app dan instellen, bijvoorbeeld 1.30 minuut werken en max. 30 seconden rust en dat 3 series. De geluidssignalen op je mobiel vertellen je wanneer je klaar bent en wanneer te beginnen.

De video’s zijn alleen maar om te laten zien hoe een bepaalde techniek uitgevoerd kan worden. Wat daarna komt, aan counteren of aanvallen is op dit punt dus even niet relevant.


De lowkick
De lowkick is de meest bekende trap bij het kickboksen. De bedoeling is dat de scherpe kant van het scheenbeen zo snel en zo hard mogelijk wordt geplaatst op het bovenbeen van de tegenstander.

Bij het trappen met het achterste been is het belangrijk om de voet van het voorste been in te draaien. Deze zorgt ervoor dat de heupen in de goede positie komen te staan en de trap met maximale kracht gegeven kan worden.

Als je scheenbeen het bovenbeen van de tegenstander raakt is je eigen been nooit volledig gestrekt. Er is altijd een kleine knik bij de knie. Probeer zo snel mogelijk je been weer terug te trekken.


De roundhouse kick
Een veel gebruikte trap is de roundhouse kick. Deze trap wordt geplaatst aan de zijkant,  op het middendeel van het lichaam van de tegenstander.

Belangrijk bij deze trap is dat hij niet diagonaal van beneden naar boven wordt gemaakt, dit om de elleboog van de tegenstander te vermijden. Hoe horizontaler de trap gemaakt wordt, des te minder kans is er op blessure door een elleboogblok en des te harde komt de trap aan op de bovenarm of in de ribben van de tegenstander. Bijvoorbeeld onder een jab door, als je tegenstander linksvoor staat.


High Kick
De naam zegt het al, de high kick is een hoge trap naar het hoofd/kaak van de tegenstander. Bij de high kick of hoge trap komt het er qua techniek hetzelfde op aan als bij de roundhouse kick.

Ook hier is erg belangrijk om de voorste voet nog verder in te draaien dan bij de low kick of roundhouse kick, zodat de heupen goed staan om het been nog hoger te kunnen optillen.

Let op, bij de eerste trap draai ik met opzet mijn voet niet in. Dan raak je je tegenstander dus met de zijkant van je voet. Daarom goed de voorste voet indraaien.


Meer trainingstips en technieken: