Kickboks trainigstips: stoten

Voor je begint geldt altijd dat je eerst goed moet opwarmen, bijvoorbeeld door minstens 3 keer 1 minuut touwtje te springen. Daarna rekken en te strekken en dan pas beginnen te trainen. Om je training te begeleiden, kun je de gratis intervaltrainer van Tabata downloaden in appstore en installeren op je mobiel. Handig voor als je bijvoorbeeld setjes draait op de bokszak. Je kunt de app dan instellen, bijvoorbeeld 1.30 minuut werken en max. 30 seconden rust en dat 3 series. De geluidssignalen op je mobiel vertellen je wanneer je klaar bent en wanneer te beginnen.

De video’s zijn alleen maar om te laten zien hoe een bepaalde techniek uitgevoerd kan worden. Wat daarna komt, aan counteren of aanvallen is op dit punt dus even niet relevant.


Rechte stoot, jab en cross
In onderstaande video laat Mike zien hoe je een rechte stoot gecontroleerd uitvoert. Bij de rechte stoot is het belangrijk dat de arm in een rechte lijn beweegt, de kaaklijn achter de schouder komt en de hand snel weer terug komt in de oorspronkelijke positie. Dit geldt voor zowel de stoot met de voorste arm (jab) als een stoot met de achterste arm (cross/powerstoot).

De duim is bij de rechte stoot aan de binnenkant. De tegenstander wordt geraakt met de knokkels van de wijsvinger en en de middelvinger.

Durf ook even weer rustiger te stoten tijdens je serie om je houding te controleren en dan weer het tempo op te voeren.  Wissel ondertussen je voorste been. Dus zowel rechtsvoor als linksvoor staan. Vergeet niet dat je bij de stoot met de achterste hand, de cross, je je hiel van de grond laat komen van het achterste been. Dit om ervoor te zorgen dat je heup iets meer afstand kan overbruggen.

Voor alle stoten geldt dat een groot deel van de kracht (impact) uit het hele lichaam komt. De juiste stand van de voeten, het op het juiste moment indraaien van de heupen en de schouders.

Op een kussen:

Op een bokszak:

Alleen jab op de bokszak met linksvoor staan en met rechtsvoor staan:


Hoek(stoot)
Onderstaande video laat zien hoe Mike in slow-motion een hoek(stoot) uitvoert. Belangrijk is hierbij dat de bovenarm horizontaal wordt gehouden tijdens de hoek. Hoet liefst de elleboog een fractie hoger dan de pols om de kaaklijn te verbergen achter de schouder. Heeft de hoek het doel geraakt? Dan is het zaak om de arm weer snel terug te trekken om de ribben zo snel mogelijk weer te beschermen.

De duim wijst bij de hoek(stoot) naar boven. De tegenstander wordt geraakt met de knokkels van de wijsvinger en en de middelvinger. De stand van de arm en elleboog zijn hierbij bepalend alsook de afstand tot de tegenstander.

De bovenarm en onderarm vormen samen een hoek van ongeveer 90 graden om met maximale impact op de kaak of slaap van de tegenstander te komen. Probeer niet te ver van je tegenstander af te staan en probeer ook te vermijden dat er lange maai bewegingen ontstaan. Afstand kost tijd, dus hoe korter de afstand, des te sneller de stoot. Korte en krachtige stoten.

Ook bij de hoek geldt dat de kracht uit het hele lichaam komt en niet allen uit de arm of de arm en schouder. Een stevig stand van de voeten is hierbij belangrijk.

Op een pad:

Op een bokszak:


Opstoot
Van de opstoot is het de bedoeling dat deze tussen de dekking van de tegenstander op de kin terecht komt. Op onderstaande video is te zien hoe deze uit te voeren met eerste het linkerbeen voor en met de linkerarm, dus de voorste arm. Daarna been wisselen, dus met rechts voor en met rechterarm hoeken. Daarna afwisselen met voorste arm en achterste arm.

Belangrijk bij deze stoot is om de arm niet te ver naar beneden te trekken zodat het eigen gezicht te lang geen dekking heeft van de handschoen. Goed de heupen indraaien en ietsjes met de bovenbenen veren om extra kracht in de stoot te krijgen. Kort en krachtig slaan om snel weer terug te komen in de verdedigende positie.


Bodyshot
De bodyshot wordt vaak verwarmd met een hoek naar het lichaam. Echter wordt de stoot diagonaal naar boven uitgevoerd. Veelal zal dit gebeuren aan de rechterkant (jouw linkerkant) van de tegenstander, aangezien een bodyshot op de lever de meeste impact heeft en soms tijdens een wedstrijd zelfs beslissend kan zijn.

Aan de linkerkant van de tegenstander (jouw rechterkant) bevindt zich de milt. Een stoot hierop kan ook ernstige gevolgen hebben. Echter, als de leverstoot goed wordt uitgevoerd is of het gevecht afgelopen of heeft de tegenstander minstens 8 tellen nodig om bij te komen.


Lange hoek
De lange hoek verschilt van de korte hoek. Bij de lange hoek hoef je niet in te stappen en deze is gericht bij voorkeur op de zijkant van de kin van de tegenstander.

De tegenstander wordt ook nu weer geraakt met de kokkels van de wijsvinger en middelvinger, alleen is de duim van je handschoen nu iets naar binnen gedraaid.


Backfist
Bij de backfist wordt de arm helemaal ingedraaid en de tegenstander wordt geraakt met de tegenovergestelde arm.

Als ik linksvoor sta, haal ik uit met mijn voorste arm, de linker, en daarmee sla ik op de linker zijkant (mijn rechterkant) van het gezicht van de tegenstander. Sla ik met mijn rechterarm, dan landt deze aan de rechterkant (mijn linkerkant) van het gezicht van de tegenstander.

Belangrijk hierbij is om de heupen en schouders goed in te draaien om zo het maximum aan kracht en snelheid te kunnen genereren. Eerst wordt de elleboog op hoogte van je eigen kaak gebracht en daarna vliegt pas de arm eruit, dit om zelf goed beschermd te zijn.

De vuist kan op twee manieren worden gehouden bij impact. Dat kan zijn met de achterkant van de hand, dus duim naar boven) maar kan ook met de zijkant van de hand. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de achterkant van de hand, omdat de backfist een zweep-effect hierdoor krijgt.


Spinning backfist
De spinning backfist is een spectaculaire stoot die door middel van een draaibeweging van het hele lichaam zo hard als een honkbalknuppel op het hoofd van de tegenstander kan terecht komen.

Als je linksvoor staat zoals ik stap je met je linkervoet diagonaal rechts naar voren. Je draait om je as terwijl je je linkerarm bij je hoofd houdt voor dekking, raak je met je rechterarm de tegenstander hard op het hoofd. Ook dit kan met de zijkant van je hand maar ook met de achterkant.

In de voorbeeldvideo draai ik meteen weer terug om in gevechtshouding te komen, maar er kan net zo goed doorgedraaid worden. Dat is helemaal afhankelijk van de situatie.