Blessures bij kickboksen

Laten we voorop stellen dat aan kickboksen doen een gezonde levensstijl bevorderd. Als men recreatief kickbokst, zullen er weinig blessures zijn en zullen lichaam en geest alleen maar profiteren van de conditieoefeningen en techniektraining.
Maar bij intensief (wedstrijd)kickboksen en sparring kan het er hard aan toe gaan waardoor blessures kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door een scheen die geblokt wordt door een elleboog, scheen op scheen etc.

Feit: je moet gewend raken aan impact!

We sommen een paar veelvoorkomende blessures op:

Bandage (foto: Mike Tomale)

Pijn aan je knokkels:
Je knokkels zijn in het begin simpelweg nog niet gewend aan het constant slaan. Dat kan zijn op een zak, een pads of op gewoon op een trainingsmaatje. Het juist aanbrengen van je bandage zorgt dat dit minder wordt. Ook een bokshandschoen met perfecte pasvorm zou enigszins kunnen helpen. Vooralsnog is het een kwestie van wennen.

Pijn aan je polsen:
Ook je polsen moeten wennen aan de impact van (hard) slaan. Belangrijk is daarom dat je tijdens je training alleen opdrukt op je knokkels om zodoende je polsen te trainen en sterker te maken. Je bandage moet goed om je handen zitten. Dit ter ondersteuning van je middenhandsbeentjes en je pols.

Pijn aan je schenen:
Pijn aan de schenen is een van de meest voorkomende pijnen bij kickboksers die beginnen met trainen. Het bot in je scheen is niet gewend aan de impact van trappen op andere schenen of op de bokszak of thai-pads. Belangrijk is dus om je schenen geleidelijk aan harder te maken en goeie scheenbeschermers te dragen tijdens het sparren.

Heb je een scheenblessure, zoals een blauwe plek of een rode plek of bijvoorbeeld een harde bult, behandel deze eerst met een ice-pack om de zwelling weg te krijgen of tegen te gaan en masseer deze dan zachtjes in de richting van je voet met een doek gedompeld in heet water. Smeer daarna in met een mentholachtige crème die een verkoelend gevoel geeft. Herhaal dit twee keer per dag.

Schenen harder maken:
Het harder maken van de schenen is een langdurig proces. Je moet microfracturen aanbrengen in het scheenbot zodat deze zich hersteld met een hardere laag bot. Daarnaast moet je pijngrens geleidelijk aan worden verhoogd zodat de zenuwen  in je schenen minder signalen sturen naar je hersenen.
Dat kan bijvoorbeeld door middel van herhaaldelijk trappen tegen een bokszak. Begin met 50 keer per scheen en bouw dit geleidelijk op naar bijv. 200 keer per been per training.
Een meer onorthodoxe of hard-core manier is met een houten latje zachtjes tikken op de rand van het bot van je scheen.