Sparren om te leren winnen

Wat ik nu veelal zie bij sparringstrainingen her en der, en met name bij de beginnelingen, is dat er gespard wordt alsof hun leven er vanaf hangt. Het is bijna een echte kickboks- of Muay Thai wedstrijd waarbij men elkaar geen millimeter gunt. Zo snel mogelijk op Badr Hari of Rico Verhoeven lijken. Van de aangeleerde technieken is weinig terug te zien en alles is teruggebracht tot wild, hard heen en weer slaan en schoppen met als hoofddoel het hoofd, alsof er zo snel mogelijk een knock-out moet worden gescoord. Directe stoten, hoeken en low kicks en soms eens een opstoot, knie of high kick. En maar hopen dat er eentje raak is. Meer blijft er van de aangeleerde stof in het begin niet over.

Wat ik in een ver verleden heb geleerd van mijn Sensei, is dat je moet sparren om te leren winnen. Dat wil zeggend dat je tijdens het sparren de ruimte moet krijgen van je sparring tegenstander om een combinatie van technieken toe te passen en leert je balans en voetenwerk op orde te krijgen. De tegenstander krijgt hierdoor automatisch de kans om zijn block – en ontwijktechniek(en) te oefenen en aan te scherpen. Heeft de ene vechter een combinatie gemaakt, is het de beurt aan de andere vechter om zijn combinatie uit te voeren zodat zijn tegenstander weer kan blocken of ontwijken. Dat kan zijn door meteen tot een counter over te gaan of door een combo op te zetten die ingeleid wordt door bijvoorbeeld een jap.

Hoe krijg je als beginnend vechtsporter ooit de kans om een swinging back fist te leren toepassen of een swinging heel kick als daarvoor tijdens het sparren geen ruimte is? Vooral bij beginnelingen is het van belang dat op deze manier wordt gespard zodat de creativiteit om stoten en trappen op een effectieve manier te combineren wordt gestimuleerd.

Mike Tomale

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s